Blogopmaak

Volkoren pasta of witte pasta

Welke pasta soort kan je het beste kiezen

Volkoren pasta of witte pasta

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti.


Het verschil tussen witte en volkoren pasta is:

- voor volkorenpasta wordt de hele graankorrel vermalen en gebruikt

- bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd.


Het buitenste vliesje van de graankorrel bevat juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta. Door de vezels geeft volkorenpasta langer een verzadigd gevoel. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze complexere koolhydraten af te breken, waardoor ze minder snel als energie vrijkomen in het lichaam.

Gewone pasta daarentegen bevat minder vezels en is daardoor makkelijker verteerbaar en geeft zijn energie snel af aan het lichaam.


Zowel witte als volkorenpasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam.


Verder bevat pasta, naast de vezels en koolhydraten, ook eiwitten, B-vitamines en mineralen.


Let op:

In tarwe zit gluten. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie. Er bestaat glutenvrije pasta. Dit is herkenbaar aan het Crossed Grain-keurmerk.


Als je pasta eet, reken dan op 100 tot 125 gram onbereide pasta per persoon.

Let op: bereid bevat pasta veel calorieën. Ter vergelijking 100 gram gekookte aardappelen zinder schil bevat 83 kcal en 100 gram gekookte volkoren pasta bevat 134 kcal.Als we eerst kijken naar de ingrediënten dan zien we dat er maar 2 ingrediënten zijn waarin de 2 soorten van elkaar afwijken, E330 en E331. Gezien dit de enige 2 werkelijke verschillen zijn, volgens de ingrediënten lijst, bekijken we deze nader.


Light bevat voedingszuur E330 ofwel Citroenzuur. Het gaat hier om een Natuurlijk zuur, gewonnen uit citrusvruchten. Een voedingszuur wordt aan levensmiddelen toegevoegd om deze op de juiste zuurtegraad te brengen (zuurteregelaar).


Zero Sugar bevat zuurteregelaar E331 ofwel Natriumcitraat. Het gaat hier om een Semisynthetische toevoeging, afkomstig door Zouten van citroenzuur.


Zowel de E330 als de E331 vallen beiden onder de groep Antioxidanten en voedingszuren en beiden kunnen ze bij mensen met een citroenzuurintolerantie eczeem en huidontstekingen veroorzaken.

Sportschool en afvallen
31 jan., 2023
Hoe kan je meer bewegen zonder naar de sportschool te gaan
Pindakaas recept
24 jan., 2023
Zelf pindakaas maken
Vet en vetten
18 jan., 2023
Doelgericht op 1 plek vet verliezen
Hoe overleef je de feestdagen
01 dec., 2022
Hoe overleef je de feestdagen tijdens je dieet
Graanproducten en aardappelen
16 nov., 2022
Wat is gezonder graanproducten of aardappel en wat zijn de voedingswaarden
Diverse vormen van wandelen
07 nov., 2022
Wandelen, een simpele manier om beweging toe te voegen aan je leefstijl. Welke vormen van wandelen zijn er allemaal.
Lees het en weet het
13 okt., 2022
Wat houden de claims op een etiket in, waar dien je op te letten
Ondergewicht
22 aug., 2022
Ondergewicht een serieus onderwerp, wat nog wel eens onderschat wordt.
Varieren met eiwitten
10 aug., 2022
Wanneer je veel sport, ziek bent (wel afhankelijk van je ziekte) of een blessure hebt, dan is je eiwitbehoefte hoger dan wanneer je helemaal gezond bent. Het is belangrijk om je eiwitten uit verschillende voedingsproducten te halen om zo veel mogelijk essentiële aminozuren en ook vitaminen binnen te krijgen, maar waar zitten nu veel eiwitten in? Let op! De waarde van de voedingsmiddelen in de tabel zijn per 100 gram. Om bijvoorbeeld 26 gram eiwit uit sesamzaad te halen heb je dus wel heel veel sesamzaadjes nodig en een stuk tonijn weegt al snel meer dan 100 gram, wat dan ook weer zorgt voor hogere grammen in de voedingswaarde.
Meer posts
Share by: