Het advies voor gezonde volwassenen is:
Mannen en vrouwen 18 tot 50 jaar; 4 tot 5 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten
Vrouwen 50 tot 70 jaar; 3 tot 4 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten
Vrouwen vanaf 70 jaar; 3 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten.
Mannen vanaf 50 jaar; 4 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten.
De opscheplepels met bijvoorbeeld rijst is dan wel zonder groente. Vaak worden maaltijden met graanproducten bereid als 1 pan gerechten waardoor groente en bijvoorbeeld rijst samengevoegd zijn, in dit soort gerechten worden vaak weinig groenten gedaan en wordt er weleens wat meer opgeschept, dan nodig is, want het is gewoon zo lekker. Zo krijg je onbedoeld meer calorieën binnen.
1 opscheplepel gekookt graanproduct varieert tussen de 50 en 60 gram met uitzondering van couscous met 30 gram per opscheplepel.
Van gekookte zilvervliesrijst bijvoorbeeld, zou je als volwassen vrouw van 40 jaar 240 tot 300 gram kunnen opscheppen en dus ook opeten.
Een middelgrote aardappel weegt ongeveer 70 gram, voor deze zelfde vrouw zou dat dan 280 tot 350 gram zijn. Qua gewicht mag je dus meer aardappelen.
Als je kijkt naar de voedingswaarde van graanproducten en aardappelen, dan zitten daar onderling ook aardig wat verschillen. Voor het gemak kijken we enkel naar calorieën, gram koolhydraten en vezels.
Als we wederom de zilvervliesrijst nemen en de aardappelen van deze vrouw, dan zou zijn het volgende binnen krijgen:
Zilvervliesrijst 300 gram: 393 kcal, 79,2 gr. koolhydraten, 6,3 gr. vezel
Gekookte aardappel 350 gram: 291 kcal, 60,9 gr. koolhydraten, 5,6 gr. vezel
Een totaal ander voorbeeld is de tarwe bulgur,
Als onze vrouw, 5 opscheplepels a 50 gram (250 gram) zou eten, dan krijgt zij binnen: 200 kcal, 35,3 gr. koolhydraten, 11,3 gr. vezel
Zoals gezegd passen deze allen in een gezond eetpatroon, en is het afhankelijk van je complete dagmenu voor welk soort je op dat moment het beste kan kiezen.
Balans dat is waar het om gaat.