Blogopmaak

Graanproducten en aardappelen

Graanproducten en aardappelen passen beiden in een gezond menu

Graanproducten en aardappelen

Het advies voor gezonde volwassenen is:

Mannen en vrouwen 18 tot 50 jaar; 4 tot 5 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten

Vrouwen 50 tot 70 jaar; 3 tot 4 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten

Vrouwen vanaf 70 jaar; 3 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten.

Mannen vanaf 50 jaar; 4 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten.


De opscheplepels met bijvoorbeeld rijst is dan wel zonder groente. Vaak worden maaltijden met graanproducten bereid als 1 pan gerechten waardoor groente en bijvoorbeeld rijst samengevoegd zijn, in dit soort gerechten worden vaak weinig groenten gedaan en wordt er weleens wat meer opgeschept, dan nodig is, want het is gewoon zo lekker. Zo krijg je onbedoeld meer calorieën binnen.


1 opscheplepel gekookt graanproduct varieert tussen de 50 en 60 gram met uitzondering van couscous met 30 gram per opscheplepel.


Van gekookte zilvervliesrijst bijvoorbeeld, zou je als volwassen vrouw van 40 jaar 240 tot 300 gram kunnen opscheppen en dus ook opeten.


Een middelgrote aardappel weegt ongeveer 70 gram, voor deze zelfde vrouw zou dat dan 280 tot 350 gram zijn. Qua gewicht mag je dus meer aardappelen.


Als je kijkt naar de voedingswaarde van graanproducten en aardappelen, dan zitten daar onderling ook aardig wat verschillen. Voor het gemak kijken we enkel naar calorieën, gram koolhydraten en vezels.


Als we wederom de zilvervliesrijst nemen en de aardappelen van deze vrouw, dan zou zijn het volgende binnen krijgen:


Zilvervliesrijst 300 gram: 393 kcal, 79,2 gr. koolhydraten, 6,3 gr. vezel

Gekookte aardappel 350 gram: 291 kcal, 60,9 gr. koolhydraten, 5,6 gr. vezel


Een totaal ander voorbeeld is de tarwe bulgur,

Als onze vrouw, 5 opscheplepels a 50 gram (250 gram) zou eten, dan krijgt zij binnen: 200 kcal, 35,3 gr. koolhydraten, 11,3 gr. vezel


Zoals gezegd passen deze allen in een gezond eetpatroon, en is het afhankelijk van je complete dagmenu voor welk soort je op dat moment het beste kan kiezen.


Balans dat is waar het om gaat.

Sportschool en afvallen
31 jan., 2023
Hoe kan je meer bewegen zonder naar de sportschool te gaan
Pindakaas recept
24 jan., 2023
Zelf pindakaas maken
Vet en vetten
18 jan., 2023
Doelgericht op 1 plek vet verliezen
Hoe overleef je de feestdagen
01 dec., 2022
Hoe overleef je de feestdagen tijdens je dieet
Diverse vormen van wandelen
07 nov., 2022
Wandelen, een simpele manier om beweging toe te voegen aan je leefstijl. Welke vormen van wandelen zijn er allemaal.
Volkoren pasta of witte pasta
25 okt., 2022
Wat is een gezondere keuze volkoren pasta of witte pasta
Lees het en weet het
13 okt., 2022
Wat houden de claims op een etiket in, waar dien je op te letten
Ondergewicht
22 aug., 2022
Ondergewicht een serieus onderwerp, wat nog wel eens onderschat wordt.
Varieren met eiwitten
10 aug., 2022
Wanneer je veel sport, ziek bent (wel afhankelijk van je ziekte) of een blessure hebt, dan is je eiwitbehoefte hoger dan wanneer je helemaal gezond bent. Het is belangrijk om je eiwitten uit verschillende voedingsproducten te halen om zo veel mogelijk essentiële aminozuren en ook vitaminen binnen te krijgen, maar waar zitten nu veel eiwitten in? Let op! De waarde van de voedingsmiddelen in de tabel zijn per 100 gram. Om bijvoorbeeld 26 gram eiwit uit sesamzaad te halen heb je dus wel heel veel sesamzaadjes nodig en een stuk tonijn weegt al snel meer dan 100 gram, wat dan ook weer zorgt voor hogere grammen in de voedingswaarde.
Meer posts
Share by: